Monday, April 18, 2011

White Bihun


Sebenonye bihun versi ni diejas supaya Anyea boleh makan.. sbb die tak suke nasik, pastu langsung tak makan pedas. I dunno how everyone else doing it, but this one's my way. Target achievement : sedap untuk Anyea dan sedap tuk mak pak Anyea jugak - malas la nak masak 2-3 trip lakkan. As far as I know, Achievement Goal : SUCESS! Hehe.. Antara menu campak tersenang abad ini.. Enjoice!


How To Make This?
  • Gorengkan ikan bilis - ketepikan
  • Gorengkan telur dadar - buat nipis2 - lepas tu gulung2 dan potong2 - ketepikan
  • Rendamkan bihun dalam air suam sampai lembut (bukan lembik), toskan
  • Mincekan onion ngan garlic, potong2kan boneless ciken & any vege of liking (jika suke)
  • sediakan kiub ayam sesedap rase ( I ske brand Knorr)

Now tumiskan dgn minyak minced onion ngan garlic. Bila die dah agak masak/layu - masukkan kiub (agak2 secukup rase la.. so takyah lagi taruk garam ke ape) + ciken. Masakkan bahan tumisan (boneless ciken sepatutnye bole masak kejap je). Pastu, masukkan bihun dan vege, golek2kan. Kalo bihun terlalu kering, tambah sikit air. Kalo bihun dah lembut, angkatkan dan hidangkan dgn sambal kicap*, ikan bilis goreng dan telo dadar. Weeee..!

*Sambal kicap version bihun ni :
cili api + cili besau + sikit onion +sikit garlic = blender semua dan gaulkan ngan kicap Kipas Udang.

4 comments:

  1. kicap manis ke kicap masin sedap buat sambal kicap

    ReplyDelete
  2. kicap manis yang...kaler merah punye

    ReplyDelete
  3. nyum2..sedapnye...tp prefer bihun kaler coklat.

    ReplyDelete
  4. oh... yg kaler cekelat tuh da masuk resepi lain dah.. hehe

    ReplyDelete

What do you think? Just type your comment here.