Friday, April 22, 2011

Let's Mexicano - Guacomole Ayaiyai!


Bende alah ni namenye Guacomole. Cara nak nyebutnye : gwakh-ko-mol-le. For those yg tak familiar.. kalo pi western restauran sama ada yg glemer atau tak, selalunye ade. Cume tak perasan kot. Kekadang die buat dip ngan tortilla ke, kekadang die letak kat pizza pun ade, sebelah2 dgn sour cream. Ha! sape penah gi makan kat TGI ke, Chillies ke, kalo order nachos ke.. atau yg bende alah yg die serve bako2 lepas tu kite makan kene wrap gulung2 tu, biasenye die taruk kat tetengah tu. Rupenye ade sikit macam muntah Anyea lepas makan bubur nasik ngan broccoli masa kekecik dolo, dan rasenye... emm.. camne ek, susah nak describe le pasal die unik sikit.

Guacomole ni alkisahnya resepi die dtg dari Mexico, and now dah glemer seantero donia. Dedolo mak oi seksanya tekak ni nak terime, tapi skang.. heh, ok dah. Memang enjoy makan nih, dah bole jadi org Mexico dah nih! Suke buat dip, makan ngan tortilla atau pon nachos. Emm.. kalo susah nak carik, beli aje corn chips mcm Doritos atau Fritos. Rase byk pasaraye jual. Kalo kat Tesco kompom ade. Beli yg plain atau original.. jgn kau hamek yg perise bbq ke, lain dah jadiknye kang.

Dolo tak tau pon yg guacomole ni buat dari avocado. Lagipon dan terbiase dengar avocado tu tuk buat bembahan kecantikan cam syampu ke, rawat muke ke kan.. kate nak makan idokle. Tapi penah le sekali try makan buah avocado ni, Orff order pastu depa slice2kan atas pizza tu.. huh rase die punye la hampas, mmg macam muntah. Tapi bile dah diejas dan dibuat guacomole... hmm.. not bad!

Tapi kan, kene bagitau la awal2, ade stengah guacomole ni die buat sedap, stengah tu tak. Ada yg rasenye plain gile, ada yg rich, dan ade yg pelik. Yg buat mcm dlm gambo ni, resepinye dtg dari resepi klasik Mexico.. so what can be wrong kalo klasik kan? Orff 2 hari berturut2 makan die kate punye le sedap. Dia makan mix dengan sour cream to give it more kick.

Meh jom kite try resepi Mexico plak ye. Nak blaja kene dari yg simple, and guacomole ni kompom simple gile nak menyediakanye. Tak sampai 10 menet pon. Enjoice!

How To Prepare?

2 Avocado
1/2 lemon - perah airnya
2 tbs onion - chop halus
2tbs olive oil
1/2 tsp garam
2 biji cili hijau - buang biji dan chop
1-2 biji tomato ikut suke -buang biji dan chop
daun sup di potong halus
sikit jintan putih

  1. Belah avocado, buang biji dan scoop isinya - masukkan dlm mangkuk
  2. Masukkan lemon jus, onion, salt + oil --> mashkan sebati
  3. Masukkan semua bahan2 lainnya, dan gaulkan sebati sekali lagi
  4. Sejukkan dlm fridge at least 1 jam, kemudian baru hidang

4 comments:

  1. rasa mcm muntah?? eii idak le teman nk memakan nye weh..kite bakor je

    ReplyDelete
  2. ahahahahaha... tu kalo makan avocado gitu2 aje..bile dah jadi guacomole sodap!

    ReplyDelete
  3. julia- dont put daun soup.. please substitute it with coriander leaves ( we call it cilantro leaves in mexico or USA)
    To make the chili more interesting- roast it and peel the skin and chopped it finely.. the aroma is awesome...

    ReplyDelete
  4. check! no wonder ada mcm pelik je letak daun sup, but it doesnt hurt to put it for those yg tak suke coriander, tasted still great - lidah melayu katekan ahahaha. The roast chilli is a MUST for the next session. Thank you so much for the tips!

    ReplyDelete

What do you think? Just type your comment here.