Tuesday, April 5, 2011

About Shiitake


Not a die-hard fan of shiitake, but once in a while can do lah. Hmm.. cendawan ni ada satu bau yg.. erkk.. cam bau petai pon ade kadang.. hehe. Rasa die pon mmg lain, tapi try je la masak sekali, kalau suke suke la.. kalo tak suke.. hehe, at least kite dah makan la kan since org kecoh beno pasal bende alah nih, idokla ketinggalan kapal selam sok2 kalo org tanye pasal masak2 ni.

This one is my 2nd time masak shiitake ni. Think the taste goes better with time. Kali ni masak dengan broccoli + carrot. Sape yg suke rasa authenthic (ecewah) dari Jepun ni, ok lah kot.. Benda ni takleh di masak lama2 atau dengan recipe yg complicated, sbb walau camane pun rasa dan aroma die akan lebih dominan dari bahan2 yg ada di dlmnye. Yg penting, bahan2 yg digunakan kene support rasa asalnye tu ~ spy leh dienhance dan disesuaikan ngan selera kite. Enjoice!

My way to do it :
  • Lebih kurang 5-6 shiitake dipotong 2 atau 4 kalau besar
  • Broccoli di siang dan dipotong besar2 - kemudian direbus sekejap separuh masak dan toskan
  • Carrot dipotong nipis dan lebar - pon di rebus sekejap separuh masak je dan toskan
  • Yellow onion sebiji besar - dipotong 6 (mcm potong potato wedges)
  • 5 biji garlic - di cincang halus/grated
  • 5-6 tbs Oyster sause
  1. Ni kene masak cecepat ye, tgn kene pantas. Panaskan minyak dlm kuali (yg ni minyak kene lebih sbb shiitake serap minyak)
  2. Masukkan garlic - akan masak dlm few second je, dan terus masukkan shiitake - kacau sebati dlm 2 minit
  3. Masukkan onion, broccoli dan carrot - kacau 1 minit dan masukkan oyster sauce. Kacau sekejap je sbb semua dah masak, terus angkat dan hidang.

No comments:

Post a Comment

What do you think? Just type your comment here.