Thursday, April 7, 2011

Our Rosemary Steak ~ My oh My!

Sebenarnye since few days ago rasa nak buat something sedap, especially tuk celebrate Orff nye new employment ni. Tapi tah cemane.. telajak2 lak. Hehe.. Anyway, at last malam tadi buat la jugak. So recipe of today is : Our Rosemary Steak

Dah lama jugak la tak makan steak. Dolo kerap jugak sampai satu tahap tu dah malas dah nak makan. Lama sekali baru makan ni, hummpphh! chedapnyeeeeee!! Huwaaaaaaaaa!!!! Ok ok, let see the gambo first, baru celite!
Our Rosemary Steak
the name given based on the preparation of the meal together : me and him



Nak prepare steak ni sebenarnya tak susah pun. First, kene cari the right beef. Kalo main belasah je memane jenis daging boleh bkn tak boleh, tapi rasanya dan texturenye tak akan same mcm kat sebelah ni. Lagi satu jgn la pulak beli daging yg makan 2-3 jam nak masak tuh... tu nak masak kari leh la.. Gunakanlah memane jenis daging yg dijual khas untuk buat steak ye puan2. Lagi bagus kalau jenis yg kat tepi daging tu ade sikit lemak, bila dah dimasak tu.. pehh.. krup2 bile mengunyahnye (tp jgn makan bebanyak tak elok lak). Lepas tu kalo nak short-cut on seasoning purposes, just gunakan aje Meat Tenderiser (kami guna McCormick), rata2 yg dijual dah lengkap lah tu, cume lumurkan aje dikedua2 belah daging then masukkan ke dlm grill pan yg dah dispreadkan ngan olive oil. Tapi seblom lumur tu, tikam2kan steak tu ngan garpu dolo ye kasi daging lebih lembut dan seasoning meresap ke daging. Masa melumur tu plak jgn lelame, lumur terus grill ye kalo tak kang die jadik masin pulak, rugi je takleh makan. As for us, selain lumur meat tenderizer tu, kitorang addkan dengan Rosemary. Ni kalau dapat yg freshly chopped mmg nangis la tahap kesedapannye, kalo takde, yg dry one pon takpe. Tebalikkan di kedua2 bahagian sampai masak. Mcm kat gambo ni, this one medium-well je, tak sampai well-done. Yg memerah dlm tu yg mahal tu.. huhuhuhuhu.. tender& juicy! Kalo sampai well-done kekadang takut kering sangat lak.

Mashed Potato. Ni lagikla kacang nak buat. Our resepi, gunakan Russet/US potatoes dan rebuskan dgn kulit sampai lembut. Then buang kulitnya, dan mashkan dengan butter, sikit milk, pepper dan salt. Gravynya pulak, just guna any packeted gravy yg jual kat kedai. But gotta say, ours was Ikea's gravy and its always the best. Cook as instructed, tapi addkan sikit garam and black pepper kat dlmnye. Wallah! Marbeles!!

So boleh la diservekan panas2 dengan steam vege. Erk.. yg tu takyah ajo la ek, dah byk siaran ulangan.. hehe. Enjoice!

Tips of the day :
Ni tips untuk pekakas culinari lak.. nak makan steak dengan bergaya, kenelah ada fork and knife yg power jugak. Kekadang dapat knife yg tumpul cam toottt! haduyai potong setim. Been with Ikea culinary since.. erkk since zaman berzaman dah. This knife cthnye, been used more that 8 years. Still kickin. Sharpness just fine. Harga pun tak la mahal, everybody shud have their sets at home to use. Peace!

No comments:

Post a Comment

What do you think? Just type your comment here.