Tuesday, April 19, 2011

Nasi Minyak Ayam Merahku


First time wat nasik minyak ni, biasela ade hick-up sane sini. Antaranye kaler nasik tu merah padam telebih da mcm nasik minyak puntianak pon ade. Pastu nasiknye tak cukup muai/berderai.. erkk.. telebey air dan telebey gembur kot. Nak wat presentation pon tak semangat sangat. Cume yg pasti, resepi yg ni rasanye mmg sedap menikam kelebus. Well.. this time round.. haaa.. kite belajar melalui teladan yg lepas ye. Ada few tips yg leh diguna untuk enhance hasilnya.. dan inilah karya saya yg bertajuk Nasik Minyak Ayam Merahku! Amacam? Ok tak? Hehe..

Nasik minyak ni glemer especially kat majlis2 kawen. Kalo mcm kat Ijok yg byk org Jawe tuh, selain depa sediakan nasik putih, mmg biasenya ade la nasik ni (kalo takde kekadang die buat nasik Samin - tp tu kene cite kat entry lain yek). So, resepi ni maybe same ngan org lain, maybe jugak tak pasal ni sort of dah combinekan here and there antara resepi yg Jawe, dan yg Melayu. Yg mestinya, biarla praktikal nak dibuat kat rumah, dengan bebahan yg senang nak dapat.

Perasaan bile makan nasik minyak ni, die lebih 'berat' dari nasik putih, tapi 'ringan' sikit compare ngan nasik beriyani. Kire die termasuk dlm makanan berat middle class la dari segi dietnye. Bole tak conclude camgitu?

Kalo ngan nasik putih, tak daya kite nak makan die sensorang aje sbb nasik putih ni kene makan ngan lauk baru naik rasa die kan - compare ngan nasik minyak ni, rasa die sendrik dah stand on its own - even kalo makan gitu aje pon dah sedap dah. Tapi pasal kite ni dah jadi tabiat kalo tak belauk tu rase mcm tak lengkap aje, rasa2nya yg paling sedap dimakan bersama nasik ni ialah dengan Ayam Masak Merah bersayokan acar/jelatah - 2 bende ni leh belawan ngan rasa nasik minyak ni dan mix-up ngan marbeles sekali di dalam molot. Heh.

OKla, describe beriye dah mcm food analist la plak. Marah Orff kang take over keje die. Hehehehe.. jom tengok camane nak bikin. Lepas ni takyah tunggu kenduri baru nak makan nasik minyak ye, buat je sendrik. Kurangkan sikit stress org2 yg lom kawen ni asik kene tanye pasal Nasik Minyak je. Kan Syuk kan? Eh, tersebut lak. Hehehehehe... Enjoice!

Listkan Bahan2 Tuk Wat Nasik Dolo :
  1. 3 cwn beras Basmathi - baso dan toskan
  2. 3 kiub ayam knorr (atau bole gak guna 2 kiub + 2 tbs stock ayam Maggie yg jual dlm botol kalo ade)
  3. 3 sudu besar minyak sapi - kalo takde gune marjerin pon boley
  4. 1 sudu besar minyak sawit
  5. 1 onion - cincang
  6. 10 bijik garlic - cincang
  7. Seketul halia agak2 beso ibu jari kaki lelaki yg macho -cincang halus2
  8. Kayu manis (dlm 3 yg beso), bunga lawang, bunga cengkih, pelaga - semua dlm 5-6 bijik gitu
  9. Daun pandan, kismis, bwg goreng, pewarna ikut suke dan gajus (kalo suke)
Now jom masak :
  • Panaskan dlm kuali minyak sapi/marjerin + minyak sawit --> tumis semua bawang ngan halia sampai agak2 layu, tapi jgn garing sangat ye. Pastu masukkan kiub/ciken stock sampai sebati.
  • Maukkan beras, gaul perlahan & goreng dlm semenet. Padamkan api lepas tu angkat dan masukkan beras dlm rice cooker. Masukkan 4 cwn air (nisbah beras ngan air lebih kurang 1:1.2)
  • Masukkan daun pandan, kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih & pelaga. Gaulkan perlahan dgn beras - jgn ganas2 kang habis beras patah. Gaul sikit2 sudey.
  • Masak mcm biase. Bila periuk nasik dah tendang, jgn terus switch off periuk tu. Biokan aje, blom bole makan lagi ye, kene tanakkan dolo. So taburkan kismis, bawang goreng ngan gajus, then amek senduk dan gemburkan ngan cermat supaya nasik menten hensem dan panjang2, kalo geganas habis kang semua patah. Gembur sikit2 je takyah beriye.
  • Pastuh titikkan few spots (try gune straw) pewarna kasi nasik minyak tu nye look mantop gitew. Biasenye org taruk oren + yellow tapi kalo kau nak letak purple ngan ijo pon takde sape marah. Letakkan 5-6 titik je jgn sebotol kau simbah karang.. lain lak jadiknye.. Tutupkan periuk.
  • Lepas 5 menet check balik dan cer rase dah masak ke lom nasik tu. Gembur sekali lagi pasal mase ni kaler da cun meresap ke sebahagian nasik tu. Check hensem ke tak hensem rupenye. Kalo kurang menarik leh tambahkan sikit lagi pewarna dan biarkan lagi mcm tadi - jgn terus kaco lak. Lepas 5 minit baru gembur balik tu pon kene super-cermat spy nasik tak patah2. Kalo lom masak bebetol lagi, tutup dan tunggu lagi sampai bebetol tanak ye. Then hidang dengan masak merah & acar/jelatah
Ayam Masak Merah
  1. Gorengkan Ayam - ketepikan
  2. Blenderkan sampai halus bebahan nih :
    • Cili kering - rebuskan spy lembut (nak pedas letak le byk)
    • 1 bijik onion & 6 garlic
    • Halia & lengkuas
  3. Panaskan minyak -->tumiskan bebahan yg diblend + serai & daun limau purut kalao ade, dan masakkan sampai naik minyak.
  4. Masukkan garam, gula dan air asam jawe - ejas rasenye agak2 sedap. Lepas tu masukkan sos tomato dan sos cili - setiap org ade rase kesukaan memasing, jadi try ejaskan sampai rasanya menepati kegemaran anda ye. Kalau suke berkuah sikit, masukkan sikit air. Saye suke just how it is je.
  5. Masukkan ayam goreng dan taburkan bawang besar yg dipotong bulat2, gaulkan lagi dan biarkan masak sekejap. - golek2kan dlm 5 menet dan angkat.
Acar mentah simple especially kalo takde bende nak dipakai kat rumah (mcm dlm gambo hehe) :
  1. Potong2kan carrot, tomato, cili, bawang besar - gaulkan dengan garam sket, gula dan perahkan lemon. Kalo takde lemon, limau kasturi pon bley, or cuke masakan. Ejas dan gaul bahan sampai sedap. Jgn riso.. mmg akan jadik sedap nye. Hehe

2 comments:

  1. tomaattttttt....rindu kat hangggggggg.....

    ReplyDelete
  2. hehehehehehe,,,y9ng la ni kan kan kan

    ReplyDelete

What do you think? Just type your comment here.