Tuesday, April 5, 2011

Sayur Goreng Paprik

Paprik ni sesonggohnye adalah menu dari Thai yg jadik pebret sejak azali lagi. Membuatnye tak susah, tapi nak cari yg sedap kalo makan kedai tu.. adess.. payah beno. Rasa2 nak je pi dapo die ajo camane nak buat kasi rasa tu hensem sikit kat tekak nih. Yg buat malas kalo nak buat kat rumah tu, pasal bende ni takleh nak buat sikit. Dah try wat sikit pun, lepas cecampo bembahannye, die jadi byk gak. Kalo takat nak makan bedue tu.. jgn le gegatei nak taruk memacam2 dlm tu.. senang cite jgn ikut nahapsu.. karang tak larat nak abiskan.

Bebaru ni mcm nak wat paprik tapi nak wat yg sayo lebey punye, tanak taruk lauk memacam kat dlm. So wat ngan 2 jenis sayo + ciken je. Hmm... tetap mantops.. yg penting sos papriknye kene sedap. Amacam? Enjoice!
The yummy one



The close shot

My recipe :

1 dada ayam saiz sederhana di potong ikut suka
1 pokok broccolli potong besar-besar
1 karot besar potong nipis nipis
1 bawang merah saiz busarr punye dipotong 6 mcm buat potato wedges
6 bijik bwg putih di potong halus/grated
5 tbs sos cili + 4 tbs sos tomato + 5 tbs oyster sause
3 serai diketuk
5 helai limau purut
2 inci halia & lengkuas dimayang halus
cili api diketuk sesedap rase

  • Panaskan minyak dlm kuali --> masukkan cili padi + halia + lengkuas + bwg putih +serai + limau purut
  • Masakkan sampai bahan bertukar warna, kemudian masukkan ayam --> gaul rata sampai ayam masak ( tak perlu lama sangat, ayam akan jadi keputihan bile masak)
  • Masukkan semua sos dan gaul lagik sampei rata dlm 2 minit. (Kalo suke kuah, leh tambah sikit air kat sini ye, saye suke pekat2)
  • Masukkan bawang, broccoli dan karot lebih kurang 2 minit dan angkat. Senangkan? Tenyeh2 je siap. Makan dengan nasi putih, tak payah lauk lain dah.
Tips of today :
Ada stengah2 sayur kene masak bebetul kalo tak boleh mudarat cthnya pucuk paku, pucuk ubi dll (mostly sayuran kampung), tapi most sayur yg lain yg kite selalu jumpe kat market la ni tak perlu masak spi lembut, cukup separuh masak untuk mentenkan khasiat di dalamnye selain menyedapkan lagi rasa sayuran tersebut. Sbg cth : broccoli dan karot lebih sedap di makan rangup2.

No comments:

Post a Comment

What do you think? Just type your comment here.