Haa... antara Chinese food yg jadik kegemaran mat2 saleh kat US nun.. ialah bende alah nih. Tatau la ape yg dok kecoh sangat ngan Orange Ciken nih. So.. meh le kite terai..
Tanpa nak aspect pape, saye pon pi la carik resepi2 yg paling sempoi berkenaan cara nak buat Orange Ciken ni dengan cara yg terbaik and dijamin sedap. Lepas dah sort out cara, bembarang & temberangnye, lantas tanpa lelengah mencobenye. Heh, settle lagi satu menu dinner tuk arinih, kalo tak asik pening je pikio nak masak ape.
Masa masak, mmg tak dapek la nak imagine rase die cemane.. cume tau die ni kang misti rase manis dan masam lah. Along the way.. the taste tu get better and better. Wah.. padan la depa ni sibuk sungguh pasai mende ni.. sedap rupenye. Surprisingly, oren yg diguna takde la byk mane pon.. sekentut je. Yg byk gune tu sebenonye lemon. Tapi ajaibnye, bile da siap masak, bile makan mmg oren tu yg rase. Magic la pulak ye.. Marbeles! A menu yg tak patut dilepaskan for those yg mmg ske Chinese. Hehe.. Enjoice!
Lets doet
A) Boneless ciken breast - dipotong ikut suke
- Combinekan tepung + garam + pepper
- Dipkan ciken dlm telur (dah dipukul) then angkat & coatkan ciken tadi ngan tepung tu
- Deep fry ciken, ketepikan
B) Sauce
- Combinekan dlm kuali -> 1 1/2 cup of water + 1/4 cup lemon juice + 2tbs oren juice + 1/3 cup grape/apple juice + 2 1/2 tbs soy sauce
- Masakkan sampai sebati
- Masukkan 3/4 cup brown sugar + 1tbs oren zest + minced ginger + minced garlic + minced onion. Boilkan.
- Kat tempat lain, bancuhkan 3tbs cornstarch dengan 1/4 water, then masukkan bancuhan ke dlm sos yg tgh mendidih tadi. Gaul rata sampai pekat
- Masukkan ayam tadi dlm sos, gaulkan rata. Kalo sape suke nak rase pepedas sikit, tambahkan pepper flakes. Kalo takdek, just blendkan cili kering tapi jgn blend halus, sbb kite nak die jadi cam flakes gitu, then just masukkan dan gaulkan spi rata sekali. Sprinklekan dengan potongan daun bawang kat atasnye, hidangkan dengan nasik
P/s : Sedap dimakan dengan sayur goreng nyeh nyeh!
huu fav nih..
ReplyDeleteBukan kat US je favorite. Kat USJ pun dah favorite dah
ReplyDeletehehehehe.. syuk, lepas ni masak je sendrik kat rumah ye.. chaiyokkk!
ReplyDeleteheh, ye la.. tapi tak semua warga USJ dapat rase.. edisi terhad nih
ReplyDeletenak cuba lah...
ReplyDeletetry le mona.. tak susah dan sekejap aje membuatnye.. serius!
ReplyDelete