Kalo sape dah biase masak ciken with sauce ni, moh kite try sesuatu yg baru guna ingredients yg lain sket dari biase yek? Selalunya ciken nye gravy ni die.. emm.. bukan tak sedap, sedapp.. tapi senang cakapnye, very usual and very safe la rasenye. Dengan sikit adventure, creation yg baru ni mmg tastenye terus lain banyak. Berbaloi nak try beb, dan yg penting, leh skip makan nasik. Lagi satu, rasa anggur kat dlm ni mmg surprisingly menawan sungguh, tak sangka sedapnyeeee! Bile mixkan ngan herbs2 lain cam thyme, rosemary tu.. huh mmg kene habisla. Well.. bak kate org Arab, no need to find hi-class & good food in the hotel anymore, you can doet in your own kitchen bebeh! hehe. Btw, sape ade anak2, masak lebey pasal ni rerase kalo kasi bebudak pon depa suke ni.. especially sbb die boleh dihidang dengan mashed potato, atau pon kalo nak lagi kenyang, dengan pasta. Well.. Enjoice!
How to do it?
CIKEN --> Lumur salt + pepper kat ciken breast then grill pan kan sampai masak, then potong2
GRAVY :
- Cairkan 3tbs butter dlm kuali
- Add about 1/2 cup bawang kecik (chopped) - gorengkan seminit
- Masukkan button mushroom ikut suke.. lagi banyak lagi sedap (potong 2 atau nipis2, tp kalo berani mati leh jugak masuk seketul2)
- Masukkan 1tsp parsley - masak lagi 5-10 minit sampai die jadi brownish
- Cer rase.. add salt kalo perlu
- Masukkan 1 cup white grape juice + 1 cup fresh milk - kacau
- Masukkan salt, pepper to taste
- Masukkan thyme + rosemary a bit - just to taste
- Masak sampai pekat
Put gravy atas ciken , then servekan dengan mashed potato atau pasta and sprinkle dengan fresh parsley if you like. Yummy!
sedap nyer...
ReplyDeletekompom! cer terai cer terai.. hehe
ReplyDeletewhite grape tu kalo tuka grape jus biasa boleh ke?
ReplyDeleteboleh aje.. rasenye tak byk sangat diff.. cume grape juice biase lebih gula.. tu je
ReplyDelete