Spt sedia maklum, donut ni antara makanan ringan kegemaran rakyat Mesia (eceh tu dia). Kalo bab donut2 yg dijual kat luar nun ha memacam la ni ade. Yg penting ongkosnya dan jenisnye. Kalo nak yg kurang ongkos, brandnye pon idokla glemer kan hehe. Skang memacam pesen dah ade - ade yg taruk filling, ade yg plain, dan memacam perase. Ingat lagi at one time dolo, org dok berduyun2 berato nak beli donut bile bukak je kedai donut baru yg glemer, mmg ngalahkan berato kat mesen teller ujung bulan lepas dapat gaji. Skang ni tak sure la beduyun lagi ke tak, kurang dah kot. Pon skang ni dah mcm2 brand kedai jual donut ni. Pesaing pon dah makin ramai. Tapi soklannye : sedap sangat ke?
Saye dolo pon ade sekali due terjebak ke arena berpusu2 berato nak beli donut ni. Masa tu keje kat2 area Subang Parade. Mase tu ade Big Apple kot, baru bukak situ. Pehhh.. ye ye la berato ni, dah dapat, ngap je masuk mulut.. hellemek.. hehe.. 2 kali je la beli. Sekali sbb nak try, sekali lagi pasal ade ape ntah mase tuh.
Pada hemat saya yg mmg tak berape gile makan donut ni, selain dari rasenye yg tersangat lah manisnye - lagi mahal lagi manis - selalunye saye stress pasal kepadatan dan keberatan donut tuh sendrik. Senang cite depa ni punye donut sama ringan ngan selai kertas A4 kat opis . Untuk sebijik donut yg lebih byk angin dari isi, harga yg dijual especially yg branded nye donut, dok terpikir gak, bebaloi ke aku makan mende ni? Bukan ape, dari kecik, famili dah disajikan ngan donut buatan Mak. Donut Mak murah je, kalo kat skolah masa die niage kat kantin, die jual 20 sen je, dari zaman dolo ~ sampai la kalo ade org order dari die pon skang ni, itu la harganya. Dah sound dah melampau tol jual harga 20 sen, tapi Mak ni mmg kepala charity, bkn bisnes, so asalkan pulang modal die ok dah.
Dengan sebijik donut pada harga dan kualiti yg Mak buat tu, pada hemat saya sekali lagikla, kalo sesape rase donut kat luar tu dah sedap gile, meh le try donut Mak Sanah lak. Mau juling mate sat kot. Mmg tak terlawan langsung. Kalo ada pon sbb Mak tak taruk filling atau perasa memacam kat atas donut die, tu je. Dari segi texture dan rase.. heh, saye mampu sengih kepuasan je le. Agaknye, pasal tu la jugak kenapa anak cucu die yg gile donut semua tak heran ngan donut2 yg ade kat luar, kalo cite donut, seme refer donut Mak. Memane jiran yg dok KL pon kalo jumpe donut Mak, semua makan berlumba2. Musim2 kenduri mmg diorang order kat Mak je, kadang sanggup order dari Ijok tuk bawak KL, sampai Mak tak larat nak buat. Lagi satu, speselnya donut Mak ni, die tahan lama, dan kalo dah berumo 2-3 hari pon, die tetap lembut, tak akan jadi keras punye. Haa... yg tu lagi satu X factor mmg takleh lawan.
Resepi donut Mak simple dan basic, tapi rase die tu, mmg bikin org lain yg buat donut makan ati la. Donut Mak lembut tapi padat, bila digigit haduyai gebunye.. tak sama langsung ngan yg kat kedai tu yg terus penyek je. Saya mmg dah try memacam jenis donut, dari yg hand made, home made sampai la yg beli dari yg paling murah sampai paling mahal, tgn Mak jugak yg power. Akibat kejelesan terlampau dan perasaan ingin tau yg membuak jugak, dah ramai yg mintak resepi, dah dibagi, tapi tetap le gagal nak buat cam mak punye tatau la asal. So.. jom saye pecah lobang camane cara nak buat donut cam Mak Sanah punye okay? Enjoice!
Cara-caranye :
- 1 peket dry mauripan (kering dan halus, pape brand) + 2 tbs gula = masukkan keduanya dalam satu bekas (mcm besen untuk menguli) dan gosokkan dengan tgn supaya keduanya sebati dan berderai
- Tambahkan satu cawan air suam - gaulkan
- Tambahkan 4tbs minyak masak - gaulkan
- Masukkan 1 biji telur - gaulkan lagi. Biarkan 5 minit
- Lepas 5 minit, akan naik bau macam tapai. Jgn riso, tu bau campuran mauripan tadi.
- Mula masukkan dan gaulkan tepung gandum - sikit demi sikit - sampai doh donut yg dikehendaki terbentuk. Make sure dohnya lembut - tak sekeras mcm nak wat doh karipap, dan tak terlalu lembik. Doh yg sesuai akan melekat2 kat tgn dan besen, tu normal, tapi diulang ye, lembut bukan lembik
- Bahagian paling penting kat sini : Ulikan doh sekurang2nya 15 minit tanpa henti. Kat sini org selalu fail. Jgn kurang dari time tu sbb akan effect teksture dan rasa keseluruhannya. Mmg tak senang mcm yg dijangka ye, uli 15 minutes is not a joke, mau tegeliat tgn. Dah sudah, biarkan 10 minit unt doh rest
- Lepas 10 minit - Bulat2 kan ikut saiz yg dikehendaki, dan susunkan doh yg dah bulat2 ni kat atas dulang yg ditabur dengan tepung yg byk. Bagi yg tak biasa, proses ni agak susah sbb doh td dah setat naik dan akan melekat2 merata. No short cut bebeh, practice makes perfect kate Anyea
- Biarkan dlm 5 minit lagi. Doh akan setat naik sikit lagi. Lepas 5 minit, boleh setat panaskan kuali dengan minyak byk. Api kasi kecik je sbb donut cepat masak. Boleh mula lapik tgn ngan tepung, ambik doh bulat2 tadi, tebuk lubang kat tetengahnya dgn ibu jari dan slowly bentukkan dia macam keria. Warning : jgn tekan doh tu! repair je gently, kalo tak nanti die jadi keras sikit. Kalo senget benget terima aje la, asalkan rasenye sedap.
- Setiap kali lepas bentuk, terus masukkan dlm minyak yg dah panas. Kerja kene cepat, kang kelam kabut lak, sbb donut kejap je hangus. Teruskan sampai abis.
- Dah masak, blendkan gula tapi jgn halus sangat dan lumurkan donut dalam gula. Hidang dan Makan
Kalo ade sesape try, amacam jadi tak? You can do it!
Mauripan tu apa babe? Satu packet tu banyak mana? Hukhuk
ReplyDeletenampak sedap, teringin nak try heheh :)
ahahahah.. mauripan tuh sejenis yeast/yis la, fungsinye unt naikkan doh. cari je kat memane even kedai runcit india pon ade. die mmg jual peket kekecik, lebih kurang besar sikit dari peket perencah megi. mauripan ni bentuknya serbuk bijik2. Baik try kang tak try tak tau ape bendenye mauripan ni.. hehehehe
ReplyDelete