Wednesday, May 25, 2011

Spaghetti Tom Cruise

Ye betollll... ini resepi Tom Cruise yang punya. Die buat masa rancangan Oprah Winfrey. Tapi gue udah ejas sikit la taruk ciken panggang, pasal plain sangat, tapi masih mampu jadik spaghetti kesihatan yg bagus. Tapi for those yg suke makan spaghetti gitu2 je pon ok dah..

Spaghetti ni katenye alla Carbonara, tapi bak kate hubby gue, dia bilang agak kering untuk jadi Carbonara sbb selalunye die kan bekuah dan lecah gitu. Well, rasenye ade, tapi taklah serupe.. and lebih light sikit.. sbb agaknye die less creamy compare to Carbonara yg biase.

Cara membuatnye pon sangat mudah dan simple serta bahan yg digunakan tersangatlah ringkas. Yg ciken nye plak, pakai resepi ciken yg biase gue pakai untuk wat Ceasar Salad. Not bad.. even Anyea pon habis 2 pinggan sekali makan.. hehe. Again, I like it coz org tua and bebudak pon suke. Enjoice!

How Tom Cruise Did It :

Grilled Chicken (ni kalo takde pon takpe)
  • Ambik ciken breast, cuci dan keringkan.
  • Mixkan garlic powder + thyme + rosemary dan lumurkan atas ciken breast tadi. Kemudian taburkan table salt kat atas ciken yg dah berlumur tadi. Grillkan dlm ovan, heat tanak kuat sangat. Check time to time sbb taknak die jadi brownish, nanti keras bahagian luar tu. Die kene masak tapi kaler still putih.
  • Bila dah masak, angkat dan allow to cool. Bila dah sejuk, potong nipis2.
The Spaghetti (its all about timing okay)
  • Potongkan daging nipis2, dan mayangkan garlic + onion. Ketepikan.
  • Rebuskan spaghetti dlm air dan butter.
  • Sementara tunggu spaghetti masak, ambik satu bekas besar, pecahkan 2-3 biji telur (depends berape byk masak spaghetti tu > lebih kurang satu telur atau lebih untuk satu hidangan). Bancuh telur dgn ground black pepper dan garam. Ketepikan.
  • Panaskan olive oil dlm pan, tumiskan garlic + onion tadi. Agak2 kuning, masukkan lak daging dan masakkan daging.
  • Angkatkan spaghetti tadi dan toskan. Airnya jgn buang semua, save sikit untuk buat gravy.
  • Spaghetti yg panas2 tadi, terus masukkan dlm bancuhan telur tadi. Gaul2kan dan telur akan masak (akan kuar kaler putih2). Kalau daging dah masak dlm kuali, terus masukkan pulak spaghetti ni dlm kuali dan mixkan together.
  • Kecikkan api dan taburkan parmesan cheese banyak2 unt bentukkan rasa alla carbonara. Kalau tak kuar rasa carbonara tu maknenye tak cukup le cheesenye. Check cukup tak masinnye, kalau tak, campurkan garam dengan air rebusan spaghetti tadi dan tuangkan sikit air rebusan untuk elakkan spaghetti dari jadi kering. kalau suke, taburkan chilli flakes.
  • Bila da hensem rasenye, angkat dan terus hidangkan ngan ciken yg dipotong2 tadi serta taburkan lagi pamesan cheese kat atasnye. Makan laju2.

No comments:

Post a Comment

What do you think? Just type your comment here.