Thursday, May 19, 2011

Baby Kailan or...?


Ini baby kailan, atau brussels sprout? Hmmm... usually kalo kite jumpe ni mistilah panggil baby kailan kan? kalo yg camnih bentuknye bulat2 cam kobis sikit. Jarang dapat jumpe nih. Biasenye bentuk die julur2 cam kailan dewasa tapi saiz mini ye dak?

Tapi actually, yg betulnye mende ni sebenonye ialah brussels sprout. Yaa... makanan omputeh tuh, udah namanya pon nama omputeh. On local nye vegetable classification, bende ni MEMANG brussels sprout. Cuma kenapa bentuknya tak cukup bulat dan padat macam brussels sprout yg biase kita nampak, pasal faktor cuaca.

Kalo temperature tak cukup sejuk, even kobis pon basically takkan jadi padat. Saiz pon macam2 ado. Thats why le kekadang kite jumpe kobis yg isinye renggang2 tuh. Semuanya depends pada cuace. Macam brussels sprout ni, kene grow die under temperature below 24c, at best between 15-18c. Hehehe.. agak2 kalo kat Cameron tuh, berapa tempnye ek? Sampai ke 15c? Kalo sampai, jadila brussels, kalo tak, jadikla baby kailan ye tak? heheheheh..

Kalo kite gi kat Mardi Park, Cameron Highland, kite leh tengok camane depa grow mende yg kite dok panggil baby kailan pesen bulat nih. Bende ni tumbuh ikut tepi2 batang pokok tuh. Bukan seketul tapi mmg byk2 ketul. Lepas petik, die boleh tumbuh lagi dan lagi. Bentuknye plak sepatutnye bulat2 dan padat, tapi bile cuaca jadi tak menentu, bentuknye pon jadi tak menentu gak.

Dolo adela agak kompius pasal bentuk baby kailan yg bulat tu, takkan la kekecik bulat cam kobis kecik, dah besar die jadi pokok lak kan.. lagipon kailan ni tumbuh atas tanah mcm kite tanam sawi ke bayam tuh.. takkan la memule jadi pokok kobis dolo kendian baru jadik pokok kailan siap batang segala.. heeeheheh.. rupenye sudah salah daaaa.. kailan sewaktu baby memang akan telungkup sikit daunnye, tapi idokla bentuk bulat cam kobis tuh.. dah kat mesia ni, org nak sebut brussels sprout kang terpeot lak lidah memacik kat kampung tuh nak nyebutnye, maka nak kasi senang apek jual sayo tu kate rase manyak syedapp woo macam kailan.. lelame pasal rase cam kailan, tapi die kecik kiut, jadikla baby kailan sampai seantero Mesia (kataku menggossip thehehe).

Walo cemanepon, sayo ni mmg sodap dimakan. Alang2 nak jadi brussels tapi tak jadi ni, kite taruk je dlm kuali taruk cili, bawang ngan belacan.. kampung style.. memang meleleh dimakan. Ngiahahhahahaha... Enjoice!

No comments:

Post a Comment

What do you think? Just type your comment here.

Post a Comment