Wednesday, May 25, 2011

Daging Merah Yang Berkaler Merah


Zaman dedolo suke sangat makan daging merah ni.. lauk pebret. Bile masuk UiTM Shah Alam dolo pon, senang kate every week tak kurang 3-4 kali le makan, lagi plak pasal kat Seksyen 2 tu ade satu kedai Kelantan buat memang best gile rasenye. Masam manisnye seme marbeles.

Tapi malangnye, lelame especially bila da keje.. da tak jumpe dah daging merah yg sedap lagi. Mek2 Kelate yg ade kalo jual pon mak oi.. bukan jual daging merah, tapi tayar kete merah kot. Kekadang rupenye dah menawan kalbu, tapi bile geget aduyai.. putus gigi.

So bebaru ni pak inchek tetibe tringin lak nak memakannye. Siap sebut nak yg kaler macam kat kedai tuh. Huhuhuhuhuhu... maka bersumberkan kretibiti dan kecekalan dihati.. stengah jam kendian taraaaaaaaaaa!! Tu dia daging merahnye. And opkoz la kene tahap restoren takkan la tahap kedai makan nye presentation ye tak? Senang sangat membuatnye, cume selalu tak teringat pon kat masakan ni kalo tak disebut. Well, anything for you myleb.. Enjoice!

Cara membuatnye :
  • Gunakan daging yg lembut dan senang untuk dimasak (lg besh guna daging import yg harganya 30 hengget sekilo tuh) - potong lebar2 dan rebuskan hingga lembut. Angkat dan ketepikan.
  • Tumiskan sekejap garlic + halia + lengkuas sikit (kalau suke) = semua ditumbuk
  • Masukkan serai, sos cili dan oyster dan ejas rasanya. Masukkan pewarna merah (kalo takde, sirap pon bedallah). Kalau nak kuah, leh boh sikit air dan didihkan. Kemudian masukkan daging, bawang besar yg dipotong bulat2, dan few cili padi (boh sebijik2, takyah potong. karang kalo nak pedas gigit cili ni)
  • Gaul dan golek2kan sampai serata. Bila bawang besar tadi dah layu, angkat.
Tips of the day :
Bila potong daging, kene bertentangan dengan urat sbb daging akan cepat lembut. Kalo potong ikut arah urat, bile kunyah, siapla sape gigi jarang tuh.. kompon semua sangkut. heheeh

3 comments:

  1. Bendahari Persatuan Tukang Masak Daging MerahMay 25, 2011 at 1:10 PM

    emm blh tak pn juli detail kan bahan2 nye,...cam halia, lengkuas ciliboh tu sume nk kene berapa byk mau letak..eden ni dh lamo x masak daging merah ni..lupo tektik eh..hehe

    ReplyDelete
  2. selalu eh, ikot tokak yo.. tengokla beghapo banyak eh nak masak tuh.. kalo untuk 2-3 org makan. memadailah garlic tuh dalam 4-5 ketui, halio samo lengkueh tu.. dlm besau ibu jari tgn, sos plak.. hagak2 3-4 sudu besau tang cili, manokalo oysternye 2-3 sudu lebey dari sos cili tuh..

    ReplyDelete
  3. eh lupo pulak, bawang bosau tuh, ssatu bijik cokopla.. kalo ekau lolaki, banyak sangat bawang kang lain polak jadi eh.. hehehehe

    ReplyDelete

What do you think? Just type your comment here.