Tuesday, October 25, 2011

Net Pancake ~ Kata Anyea

Hmm.. dah agak lama takde rancangan masak2 kat blog nih yek. Bukan takde cume tak terpos jek. Itu namenye penyakit malas. Ade ubatkah? Hehehehe..

Oklah, since dah lama tak buat entry bab makanan, ape kate kite tengok something yg simple. Tapi simple2 pon, impactnye kalo kene masa tea time pepetang ke.. kalo perut tu ade molot mau die senyommmm je kot. So tajuk makanan arinih ialah Net Pancake. Ngeh ngeh ngeh ngeh.. inilah nama yg dipanggil oleh Anyea. Jenuh gak aku nak mentranslatenye ke bahase omputeh. Alah Roti Jala daaaaaa...

Ada org buat roti ni as simple as; tepungnye diperbuat dari tepung, garam, kunyit ngan air je, which is already yummy. Tapi, moh kite tambah sikit bahannye supaya jadi xtra yummy, dan tahan takkan kering walopon dibiarkan 2 hari 2 malam. Tapi selalunye sejam pon tak tentu lagi la kalo ade belen, so agak susah la nak carik proove kat situ ye dak. I already tried, and trust me, rotinye menten gebus walopon selepas sehari berlalu. Rasanye plak better, lebih lemak, lebih lembut dan org yg dihidangkan ngan roti ni sure tambah lebih dari biase jugak. Hehehehe.. oklah jom tengok cara membuatnye, semudah A B C kate chef.. aku dah lupe chef mane.. tapi enjoice!

Campakkan ke dalam blender basah :
  1. 2 cups tepung gandum
  2. 3 cups air
  3. 1 cup fresh milk (susu dalam kotak je)
  4. 1 1/2 tsp garam
  5. 2 tbs minyak masak
  6. Serbuk kunyit - agak2 cukup kuning la kalernye tu
Kemudian blendkan seketika semua bahan kat atas tadi sampai sebati.
Jgn plak pi bancoh sendrik pakai tangan, mmg tak jadile..
Lepas blend, masukkan acuan tepung ni tadi dlm satu besen, and boleh setat menggoreng.

Cara menggoreng :

  • Panaskan kuali, and pastikan guna api yg kecil (kuali better non stick supaya tak perlu letak minyak)
  • Masukkan tepung tadi dlm mould/cup roti jala, and bolehlah tuangkan ke atas kuali dan bentukkan pattern cam jala atas kuali ikut kreativiti memasing yek. And jangan tetebal sangat lak kite nak wat roti jala bukan roti canai.

  • Jangan tinggalkan kuali atau tunggu lama2, as soon tepung dlm kuali tu tak lagi cair, and bahagian bawahnye dah boleh di kuis guna sudip, lebih kurang dlm seminit gitu, tak perlu nak terbalikkan, boleh terus angkat dan cecepat gulungkan.

  • Susun dan hidangkan dengan kuah kegemaran anda. Biase dimakan dengan kari, tapi kalo nak kasi lain sikit, leh makan ngan kuah tempoyakke, atau kalo bebudak, ngan gula pon sodap. I hidang ngan kari ayam + kentang which is the classic way to eat it and always the best.
Tips of the day :
  • Ada beberapa jenis cup/mould roti jala, so carilah yg sesuai ngan ketereran tangan memasing yg mana nak pakai yek.
  • Kuali leper/flat pan non stick adalah lebih baik untuk digunakan sbb tak perlu pakai minyak langsung, kecuali 2tbs yg dimasukkan sekali dlm adunan tepung tadi. Secara tak langsung, hidangan jadi lebih sihat kan?






No comments:

Post a Comment

What do you think? Just type your comment here.