Thursday, October 27, 2011

My Kind of Bubur Lambuk

Aritu masa perasaan meluat nak makan nasik membuak2, adela perasaan cam nak buat bubur pulak, tapi pening plak memikio nak makan bubur ape. Memule nak wat bubur merah tapi tak jadi lak, sbb bubur ni manis sedangkan mase tuh tekak ni nak makan bubur yg tak manis. Erkk.. korang tau ke mende bubur merah tu? Alah selalu kalo kat kenduri cukur jambul ade. Tapi kenduri orang Jawe la.. org melayu mcm umah my inlaws aritu cam takde lak. Kalernye idokla merah tapi tatau la asal namenye bubur merah. Sok2 kalo aku ter-buat kang aku post kan yek.

Ikutkan ati nak je order bubur kat McD tapi aduyai.. bubur McD ni tengok jugak la kan.. untung sabut sodap.. untung batu cair mcm air pon ade.. huhuhuhuh.. soo.. last2 cam biase kite tengok ape ade dlm peti es dolo..!

Setelah di amat-amati, maka eloklah aku ikut tekak je nak wat bubur ape pon.. pasal Orff bukan minat bubur2 ni semua pon. Yang makan kang akuuuu jugak. Anyea lagikla. So puan2 jom kite wat bubur lambuk yeeeee.. sedap punya!

Setelah 2 jam, inilah hasilnya. Heh sungguh bahagie perasaan ku. Rasanye pon sangat similar ngan yg Mak buat. Dah bertahun2 tak wat bubur ni sendrik.. selalu kalo dapat makan ni, pasal dapat dari rumah org kenduri je, tu pon.. ade yg menepati citarasa, ade yg tak. Kalo yg beli punye tuh.. haih.. nangis nak makan pasal kekadang ntahehape. Heh, ni kalo mak tau aku buat bubur lambuk ni.. style yg gini punye lak tuh.. mau Mak suke gile nih. Well, nak tau camane nak masak, moh cekidaut. Enjoice!

Cara membuatnye :

  1. Cuci beras putih cam biase, and tuangkan air lebih banyak dari sukatan biase - mungkin 3-4 kali ganda, then masakkan atas dapur gas.
  2. Masukkan sedikit halia yg dihiris halus dan udang kering sesuke hati byknye, besarkan api dan tunggu sampai die mendidih. Bila dah mendidih, kacau dan kecikkan api.
  3. Dengan api yg kecik ni.. biarkan beras masak sampai jadi bubur - lebih kurang 2 jam. Time to time, sila kacau supaya tak hangus ye.. and tambahkan airnya semula kalau ia kering. (2 jam tu sebenonye tak lama pun.. sbb kite takyah tunggu dok depan die all the time, cuma sesekali kacau tu je, so masa ni sesambil tu leh la wat keje lain.. layan FB ke)
  4. Bila dah 2 jam, texture nasi tu patutnya dah bertukar jadi lembut cam bubur la kan? Ok.. so sikalang sila masukkan lebih kurang 1 cup santan pekat, and masakkan lagi ngan api kecik ni dlm 10 minit --> kasi meresap rasenye ke dalam bubur. Juga masukkan garam secukup rasa ye.
  5. Lepas tu, boleh masukkan ape2 barang yg anda suke ye.. daging ke, seafood ke, ikan ke (bubur lambuk ikan ni saye takleh makan, tak masuk tekak). Boleh jugak dimasukkan sesayuran cam bayam, pucuk paku, carrot dan sebagainye. Saya suke rasa yg tradisional lagi asli disukai orang jawe, so saye cuma masukkan daging ayam yg dipotong dadu dan kacang tanah yg digoreng dalam bubur. Taburkan jugak sedikit lada sulah kasi enhance taste die a bit. Kacau dan biarkan sehingga die bebetul masak.
  6. Bila dah masak, try rasa ok ke tak, then padamkan api dan taburkan daun bawang, daun sup, dan bawang goreng ke dalamnye. Kacau sehingga sebati, hidangkan. Yummy youuuuu.. selamat mencuba!

3 comments:

  1. sedapnyaaa...ehh..lupa nak bgtau...aku try buat donut ikut resepi ko...sgt gembira melompat ke langit...aku x prnh dpt donut segebu itu....thanks rina ku sayang...;-))

    ReplyDelete
  2. ha ye ke beb? seronokkan dapat donut gebussss kan? alhamdulillah dapat share.. lenkali hantar sikit umah ek? hehehehehehehe

    ReplyDelete
  3. hahhaaa...byk pahala ko rina...bg resepi donut yg mmg sedap dan gebu...anak2 aku pun gembira....heheheh

    ReplyDelete

What do you think? Just type your comment here.