Monday, June 13, 2011

The Raisin' Cinnamon Rolls

On that day patutnye nak balik Ijok ngan Anyea. Sekali entah camane, ai.. kete lak takleh setat. ciss.. terus kensel. Orff kate pasal die da tukau bateri kete tu pakai yg.. erkk ape kebendenye namenye udah lupe, sel kering? yg takyah sesusah kene taruk air tuh.. ha tapi yg tuh la. Tapi yg kurengnye, kalo 3-4 ari tak gerak enjen kete tuh, bateri die out cam tuh la plak. Kene tunggu orff balik unt jump start le pulak.

Hmm.. since da terkensel, maka kene la tukar plan lain. Naik rumah setat la boring. Tengok TV boring, melepak boring, layan internet boring. So last2, pi dapo carik idea ape nak buat - ini mmg rutin kalo tahap boring maksimum. Melilau je mata tengok dapo kalo ade pape yg boleh dibuat. Kekemas sikit terjumpe lak cinnamon powder tuh. Haish.. tercium baunye terus terbayang2 Cinnabon kat Sunway Pyramid. Huh.. harum tol kalo lalu kedai tu penangan cinnamon rolls diorang. Kling!! lampu kat kepala sudah keluar. Ahhh... nak try wat cinnamon rolls lah!

So.. apo laie.. pojek pon bermula lah! and just rite before Orff balik keje aritu, siap lah my cinnamon rolls. Orff kate baunye sampai ke hallway kat luar tuh.. hehehhe

Sangat best bile tengok the rolls was as pretty as imagine them to be. Sungguh hensem2 rupenye, round and round and goldie. Actually aku ni mane makan sangat Cinnamon Rolls yg jual kat kedai tuh.. suke hamek bau je pasal manisnye ya rabbi.. mmg tak leh tahan. Lain la kot cam laki aku nih.. lagi manis lagi die suke.. kasi kilang gule pon die leh ngap selambe aje. Lagik satu kalo nak membeli kat luar, bukan lah murah ni. Tatau la ape yg mahal sangat, tapi menengokkan bentuknye yg spesel tuh, mmg la nampak ekslusif banding ngan cekodok kite wat kat rumah tu kan.. agak nye tu pasal la mahal.. hehehehe..


Sebenonye nak membuat cinnamon rolls ni sungguh tak susah bagai yg disangke pon. Bahannye senang. Yg lama tu pasal kene 2 kali tunggu, sbb nak doh die naik tahap yg sesuai. Lagi satu kene ade space yg besar sikit tuk bab menggulungnye kang. Lain2 tu, kene guna idea la camane nak pelbagaikan cinnamon rolls nih, boleh buat plain aje kalo suke, leh jugak letak kismis, atau nuts gitu.. depends la pada kegemaran kite. Glazenye pon ade bermacam2 jenis. Yg putih2 on top tu selalunye die pakai cream cheese, atau boleh gak kalo kite nak glazekan ngan coklat kalo suke.. and macam2 lagiklah.

This time round, aku wat simple cinnamon rolls je - with raisin and vanilla glaze. Percayalah, rasenye tak akan kurang hebat dari yg dijual. Lagipun kalau yg tak suke manis sangat tuh, leh kurangkan gulanya ikut kegemaran kite, then just follow the step by step and wallah! Kalo tengok end productnye pon dah senyum, bile masuk mulut tu toksah cerita la kan. Sambil kunyah sambil pejam ahahahahahah! OKlah jom kite tengok camane nak buatnye ok? Enjoice!

The Rolls
  1. Dissolvekan 2 stengah tsp yeast/mauripan + 1 cup warm milk
  2. Kemudian masukkan 2 telur, 1/3 cup melted margerine, 1tsp salt and 1/2 cup sugar - gaulkan sebati semuanya
  3. Masukkan 4 1/2 cup tepung and ulikan - sampai jadi doh yg agak melekit2 tapi takpe mmg camtuh
  4. Jadikan doh tadi macam satu biji bola (using hand with lotsa flour), tutupkan dengan kain/towel and let rise for 1 hour - dia akan jadi double the size
  5. Dalam bekas lain, combinekan 1 cup brown sugar + 2 1/2 tbs ground/powdered cinnamon
  6. OK, doh yg dah membesar tadi skang kene roll lak - taburkan tepung untuk alas tempat nak roll supaya tak melekat - kemudian start rolling it sampai nipis about 1/2cm atau agak2 la.. tapi make sure taknak tebal. Kalau nak cantik, rollkan dlm btk 4 segi berukuran 12x21 inch tapi kalo kat rumah kompom la tak praktikal. Dapat roll jadi bulat pon dah hensem dah
  7. Lepas rollkan die, spread/sapukan doh tadi ngan 1/3 cup of butter (room temp) kemudian sprinkle ngan sugar+cinnamon mixture tadi. As for me, to add more flavor, i jugak sprinklekan sikit raisin to make it more ummph!
  8. Gulungkan. Ini bahagian yg kene hati2 bila membuatnye. Kot tak cantik kang tak lawo lak hasilnye lepas dibakar. Gulungkan ngan pelahan la ye kalo lom terer tu
  9. Lepas habis gulung, potongkan ke 12 bahagian. Kalo potong 12 untuk adunan ni just nice la, tak terlalu besar/kecil
  10. Greasekan pan untuk membakar, susunkan rolls didalamnye dan let it rise lagi selama 30 minit
  11. Bake dalam ovan sampai die keemasan
Vanilla Glaze
  1. 1/4 cup melted butter dimixkan dengan 1 cup powdered sugar, 1 tsp vanilla dan 3-6 tbs water
  2. Glazekan atas cinnamon rolls. Nak lagi best buat double layer

No comments:

Post a Comment

What do you think? Just type your comment here.