Monday, June 13, 2011

Brownies!

Bebaru ni try le makan Brownies kat Secret Recipe. Hadess.. tak umph. Seblom tu try kat TGI, hmm.. pon tak cukup best jugak. Dah lama dah cari Brownies yg rasenye at least leh chellenge macam kat Hard Rock KL yg zaman dedolo tuh. Yg ade kat sane ni pon, since few years ago dah tak best dah. Dah tukar chef kot. Tak sama ngan zaman bergumbira dan berjimba time anak2 dare dolo.

So one of the solution, pasal tingin nak makan yg sedap punye, try wat sendriklah. Ni la penyakit. Asal tak sedap nak wat sedrik asal tak sedap nak wat sendrik. Haduss.. tapi mmg selagi tak wat mmg hati tak tenang ni.. so buat jugaklah untuk melampiaskan napsu tekak dan demi ketenangan hati nih. Haaa... ini end produknye. Amacam? hehe

Resepi adalah based on few fofular recipe in the world (kononnye) yg telah dicarik. Ini adalah hasilnya setelah diejas berdasarkan dari pro and cons from those few recipes tu.One thing I learnt, back to basic always the best. Yg klasik dan tak memacam tipu daya tu la yg paling sedap dan original sekali. Bahagian atas dan tepinye sangat crunchy - which is bahagian yg paling 'mahal' untuk brand brownies dan kenapa die berbeza dengan kek biase. Kalo tak pandai mmg tak jadi yg crunchy part tuh, and probably end up cam kek biase yg kite selalu makan tu je. Texturenye pulak lebih padat tapi lembut. Resepi ni gak langsung tak pakai bahan penaik, tapi kene beat adunan sepenuh perasaan la sikit.. mau kasi kembang kan.

Yg penting sekali, the food critic punye verdict kat rumah kate, memang sedap. Sampai tingat zaman Hard Rock nye brownies. Hoh kembang setaman montot inih! Sampai soh die bawak opis sbb byk gakle buatnye, pon taknak. Dan yg paling best sekali, ianya tahan lama, walaupon dah hari kelima, still menten camtu (lepas hari kelima dah habis dah). So just slice them, and keep them in bekas kedap udara. Nak makan just take one slice lepas tu heat it in the ovan, then dig in with vanilla ice cream. Mak oi syorrga doniyaaaaaaaa. Enjoice!


How to Do it :

1 cup cocoa (preferably Hershey's)
1 cup butter
5 eggs
2 1/3 cup sugar
1tbs vanilla
1-1 1/2 cup flour
1tsp salt
2 1/2 cup chpped nut (mine is brazilian nut)

  • Melt butter + cocoa then set aside
  • beat eggs, sugar and vanilla for 10 minutes (yup, lagi lama lagi bagus, effect pada texture brownies ni nanti)
  • Blend in cocoa+butter mixture and flour
  • Lastly, pun inside nut and stir
  • Grease the pan and bake
  • Serve best with vanilla ice cream while hot! (and chocolate on top if u like)


4 comments:

  1. walaowehhhhhhhhhhhh!! nak sikit!!!!!!! T_T

    ReplyDelete
  2. buat la doi.. bukan susah.. then makan sampai montah.. heheheh

    ReplyDelete
  3. hadoila..byknya sugar. x manis sgt ke???

    ReplyDelete
  4. erk.. pasal tu le namenye brownies.. kalo ikut yg asal lagikla sampai 3 cup. kang kalo tak cukup gule kang jadik apam balik lak.. kekekkeekke.. eh tapi bile kau makan ngan ice cream, tak manis sangat.. just nice jek

    ReplyDelete

What do you think? Just type your comment here.