Thursday, July 14, 2011

Soto Bihun & Nasi Impit with Pegedil

Rase nak makan something soupy, something non-oily, something not so much, but tasty. Pikio punye pikio.. asalnye nak wat sup ayam ke, tapi tu kang kene makan ngan nasik lak. Tak terase lak nak makan nasik. Hadess.. ni la mai dah kepala loklak bile bab makan. Susah beno nak interpret ape tekak ni nak makan kekadang.

Susah sangat, pi korek2 kabinet dapo sikit carik idea. Hmm.. lepas tu check lak peti sejuk ape ade. So last2 lepas taruk selonggok ape yg ade, hah.. maka dapatla resultnye ape nak makan untuk dinner malam tu. Nak wat soto.

Selalunye soto yg biase nampak ni, tak kire la kat kedai atau kat memane, yg tak tertahan tuh bab lapisan minyak yg tebal kat atas tuh. Kekadang ade jugak yg kaler minyak tu pon da naik kaler kuning dah. Ade stengah org suke, kasi kaw katenye. Barula nama soto. Tapi aku nih ngan minyak.. kureng sikit. So version aku buat memang tak berminyak, especially supnye. Kalo ade pon, itu minyak yg kuar dari ayam yg aku masak sekali, bukan aku sesaje menuangnye. Lagik satu, aku tanak taruk so'on goreng tuh, pasal selain aku tak minat sangat memakannye, tu pon akan menyebabkan soto ku berminyak gile. Bende alah tu kene goreng, dan die punye serap minyak mase menggoreng tu, pehhh.. cam unta sedut air untuk bekalan sebulan hokkey.

Selalu dlm soto ade nasik impit. Idokle wajib tapi sedap kalo soto bernasik impit nih. Kebetulan hari semalamnye, aku baru lepas masak nasik impit cecah rendang padang, so ade belen la sikit. Tapi rase cam tak cukup hensem lak menu aku tuh, so aku nak tambahkan lagi ngan bihun and pegedil yg memang jadik febret Orff, selain dilengkapi ngan sambal kicap kaw2 import dari Ijok style. Barule senyum simpul laki aku nak memakannye nanti.

Soo.. lepas sejam, hasilnye sungguh tak menguciwekan. Lagipun, bukan lama dan tak susah pon menyediakannye. Anyea pon leh join sekali. Enjoice!

Memule jom wat Sup die dolo :

  1. Renehkan air + garam + perase (kalau suke) + chopped garlic & onion + halia yg dihiris nipis2 dan lebar2.
  2. Bila dah mendidih, masukkan ayam - its better masukkan bahagian yg byk tulang, tak berdaging sangat pon takpe. Tulang tu penting untuk perisa sup, bukan nak makan sangat later.
  3. Tambahkan lada sulah/putih secukupnya biar terase. I prefer blenderkan sendiri serbuk lada putih tu pakai blender kering, rasanye lebih power and original. Jgn gegatai gantikan ngan lada hitam ye, tak sesuei dan larik lak rasenye kang.
  4. Masukkan 2-3 batang kayu manis dan bunga lawang.
  5. Lepas dah mendidih sekali lagi, kecikkan api dan biarkan sup ni mereneh sambil kite sediakan lak bahan lainnya. Lagi lama sup direneh, lagi mesra rasenye.

Now kite wat Pegedil lak :

  1. Gorengkan ayam yg dah dilumur ngan garam dan kunyit. Ayam ni untuk 2 kegunaan ye, so agak2la berape byk nak pakai --> untuk wat pegedil, dan untuk disiat2 nak taruk atas soto.
  2. Kupaskan 2-3 biji kentang, potong bulat2 dlm 1 stengah cm tebal. Kemudian gorengkan sampai lembut. Pakai je minyak bekas goreng ayam tadi takpe.
  3. Slicekan sebiji bawang besar, dan gorengkan separuh masak dan angkat.
  4. Ambik kire2 besar satu dada ayam goreng, asingkan tulang kalao ade, dan blenderkan pakai blender kering. asal hancur ok dah, tak perlu blend sampai cam tepung lak.
  5. Kentang, ayam blended dan bawang goreng tadi, masukkan dlm bekas atau besen, kite nak mashkan die mcm nak wat mashed potato tuh.
  6. Add garam, lada sulah, telur sebiji, hiriskan daun bawang dan daun sup --> semua dimasukkan ke dlm kentang tadi, kemudian mashkan. (pepandaila ye camane nak mashkan, kalo takde sangat gune anak batu lesung tuh)
  7. Bila dah bergaul semuanya, cer rase da sedap ke lom, check pape yg kurang.
  8. Dalam mangkuk lain, pecahkan 2 biji telur dan pukulkan dengan lebih kurang sesudu besar tepung dan sikit garam. Check cukup ke tak tepung, jgn sampai mixture terlalu pekat mcm tepung goreng pisang tuh ye. Just nak likat sikit je dari telur tuh.
  9. Kentang yg dah dimashed tadi, bentukkan la die ikut sesedap rase, nak bulat ke, lonjong ke, asalkan jgn terlalu besar atau terlalu kecik.
  10. Panaskan kuali guna api sederhana dan start menggoreng. Celupkan kentang yg dah dibentuk tadi dlm mixture telur rerate, dan goreng. Mixture tadi akan membentuk kulit pegedil dan agak berbulu2 sikit bentuknye. Normal le tu. Amaran : api jgn besar nanti cepat hangus.
  11. Bile dah golden bole la angkat and toskan minyak atas kitchen towel.

Now leh start present :

  1. Blendkan cili api, sebiji garlic dan sebiji bawang kecik dan sedikit garam. Tuangkan dlm mangkuk kecik, tambahkan kicap kipas udang, kacau dan perahkan limau kasturi --> sambal kicapnye.
  2. Gorengkan kacang tanah kalo suke.
  3. Rebuskan bihun sampai lembut. Untuk elakkan bihun melekat lepas diangkat, tambahkan sedikit minyak dalam air rebusan tuh.
  4. Naik impit dimasak siap sebelom tuh dan disejukkan. Potong dadu.
  5. Siat2kan belen ayam goreng tadi ikut suke, sendrik mau makan.
  6. Now letakkan bihun dan nasik impit dlm mangkuk, kemudian tuangkan sup yg dah direneh lama tadi, susunkan ayam yg disiat diatasnye, taburkan dengan daun sup/bawang dan taburkan sedikit bawang goreng di atasnye. Taburkan gak kacang tanah tadi kalo suke. Makan dengan sambal kicap.
Tips : kalau nak pakai nasik impit, make sure nasik impit dah dibuat awal siap sejuk ye. Proses nak buat nasik impit lama, so jgn nak makan baru nak buat.

No comments:

Post a Comment

What do you think? Just type your comment here.