Wednesday, May 25, 2011

Ciken Ceasar Pita


I am NOT a pita fan, at all! Tapi this time, surrender ah. Once upon a time, i've been trying here and there, home cook or not but none that i like. Today, i see it in a whole diff way.. No idea that pita can be as good as this. Well, with the right combination, it definitely can bebeh. This is the first and totally not gonna be the last time im gonna make this. Gotta do this again and again! Besides, who can deny taaaaaasty yet healthy food rite?

Except the pita, everything else was self-made (by me of course). Its the combination of grilled ciken and the whole ceasar salad - which the gravy was the most important thing to do, to make a good salad. Its like every other good food that you feel when you put them in your mouth - combination of a good recipe. Wallah!

Orff's tongue i dont really trust coz he'll eat anything. But Anyea.. hmm.. worth believing. She can finish 2 of this, seriously. Well, enjoice!

Let see how to make this :

1. The Chicken
  • 3 large skinless ciken breast - lumur both side dgn garlic powder + thyme + rosemary. Sprinkle salt on it to taste, and grill (ovan atau pan grill pon boleh). Bila masak, sejukkan dan slice nipis2. Ketepikan.
2. The Salad
  • Combine 1/2 cup xtra virgin olive oil and minced garlic (kalo dapat grill dolo garlic ni lps tu smashed kan die lagi besh) - biarkan stengah jam.
  • Mixkan 1 tsp Worcestershire sos + 2 egg dlm oil tadi, dan pukul sampai die creamy. Add 1/2 tsp salt + 1/4 tsp ground pepper + 1/4 cup lemon juice. Pukulkan lagi.
  • Add 1/2 cup parmesan cheese and mix.
  • Gaulkan dengan salad pilihan anda.
3. Finale - The Pita
  • Beli roti pita dari memane store yg berdekatan. Boleh aje sama ada plain atau whole meal. Bentuknya bulat. Saya guna roti pita brand First Choice, memang sedap. Lepas beli kalau tak terus pakai, masukkan dlm peti sejuk spy tahan lama.
  • Potong pita kepada 2, dan panaskan di atas kuali dgn heat sederhana. Balik2kan sampai die jadi brownish. Angkat dan belah ditengahnye.
  • Sumbatkan salad + ciken grill tadi. Hidangkan.

Spaghetti Tom Cruise

Ye betollll... ini resepi Tom Cruise yang punya. Die buat masa rancangan Oprah Winfrey. Tapi gue udah ejas sikit la taruk ciken panggang, pasal plain sangat, tapi masih mampu jadik spaghetti kesihatan yg bagus. Tapi for those yg suke makan spaghetti gitu2 je pon ok dah..

Spaghetti ni katenye alla Carbonara, tapi bak kate hubby gue, dia bilang agak kering untuk jadi Carbonara sbb selalunye die kan bekuah dan lecah gitu. Well, rasenye ade, tapi taklah serupe.. and lebih light sikit.. sbb agaknye die less creamy compare to Carbonara yg biase.

Cara membuatnye pon sangat mudah dan simple serta bahan yg digunakan tersangatlah ringkas. Yg ciken nye plak, pakai resepi ciken yg biase gue pakai untuk wat Ceasar Salad. Not bad.. even Anyea pon habis 2 pinggan sekali makan.. hehe. Again, I like it coz org tua and bebudak pon suke. Enjoice!

How Tom Cruise Did It :

Grilled Chicken (ni kalo takde pon takpe)
  • Ambik ciken breast, cuci dan keringkan.
  • Mixkan garlic powder + thyme + rosemary dan lumurkan atas ciken breast tadi. Kemudian taburkan table salt kat atas ciken yg dah berlumur tadi. Grillkan dlm ovan, heat tanak kuat sangat. Check time to time sbb taknak die jadi brownish, nanti keras bahagian luar tu. Die kene masak tapi kaler still putih.
  • Bila dah masak, angkat dan allow to cool. Bila dah sejuk, potong nipis2.
The Spaghetti (its all about timing okay)
  • Potongkan daging nipis2, dan mayangkan garlic + onion. Ketepikan.
  • Rebuskan spaghetti dlm air dan butter.
  • Sementara tunggu spaghetti masak, ambik satu bekas besar, pecahkan 2-3 biji telur (depends berape byk masak spaghetti tu > lebih kurang satu telur atau lebih untuk satu hidangan). Bancuh telur dgn ground black pepper dan garam. Ketepikan.
  • Panaskan olive oil dlm pan, tumiskan garlic + onion tadi. Agak2 kuning, masukkan lak daging dan masakkan daging.
  • Angkatkan spaghetti tadi dan toskan. Airnya jgn buang semua, save sikit untuk buat gravy.
  • Spaghetti yg panas2 tadi, terus masukkan dlm bancuhan telur tadi. Gaul2kan dan telur akan masak (akan kuar kaler putih2). Kalau daging dah masak dlm kuali, terus masukkan pulak spaghetti ni dlm kuali dan mixkan together.
  • Kecikkan api dan taburkan parmesan cheese banyak2 unt bentukkan rasa alla carbonara. Kalau tak kuar rasa carbonara tu maknenye tak cukup le cheesenye. Check cukup tak masinnye, kalau tak, campurkan garam dengan air rebusan spaghetti tadi dan tuangkan sikit air rebusan untuk elakkan spaghetti dari jadi kering. kalau suke, taburkan chilli flakes.
  • Bila da hensem rasenye, angkat dan terus hidangkan ngan ciken yg dipotong2 tadi serta taburkan lagi pamesan cheese kat atasnye. Makan laju2.

Daging Merah Yang Berkaler Merah


Zaman dedolo suke sangat makan daging merah ni.. lauk pebret. Bile masuk UiTM Shah Alam dolo pon, senang kate every week tak kurang 3-4 kali le makan, lagi plak pasal kat Seksyen 2 tu ade satu kedai Kelantan buat memang best gile rasenye. Masam manisnye seme marbeles.

Tapi malangnye, lelame especially bila da keje.. da tak jumpe dah daging merah yg sedap lagi. Mek2 Kelate yg ade kalo jual pon mak oi.. bukan jual daging merah, tapi tayar kete merah kot. Kekadang rupenye dah menawan kalbu, tapi bile geget aduyai.. putus gigi.

So bebaru ni pak inchek tetibe tringin lak nak memakannye. Siap sebut nak yg kaler macam kat kedai tuh. Huhuhuhuhuhu... maka bersumberkan kretibiti dan kecekalan dihati.. stengah jam kendian taraaaaaaaaaa!! Tu dia daging merahnye. And opkoz la kene tahap restoren takkan la tahap kedai makan nye presentation ye tak? Senang sangat membuatnye, cume selalu tak teringat pon kat masakan ni kalo tak disebut. Well, anything for you myleb.. Enjoice!

Cara membuatnye :
  • Gunakan daging yg lembut dan senang untuk dimasak (lg besh guna daging import yg harganya 30 hengget sekilo tuh) - potong lebar2 dan rebuskan hingga lembut. Angkat dan ketepikan.
  • Tumiskan sekejap garlic + halia + lengkuas sikit (kalau suke) = semua ditumbuk
  • Masukkan serai, sos cili dan oyster dan ejas rasanya. Masukkan pewarna merah (kalo takde, sirap pon bedallah). Kalau nak kuah, leh boh sikit air dan didihkan. Kemudian masukkan daging, bawang besar yg dipotong bulat2, dan few cili padi (boh sebijik2, takyah potong. karang kalo nak pedas gigit cili ni)
  • Gaul dan golek2kan sampai serata. Bila bawang besar tadi dah layu, angkat.
Tips of the day :
Bila potong daging, kene bertentangan dengan urat sbb daging akan cepat lembut. Kalo potong ikut arah urat, bile kunyah, siapla sape gigi jarang tuh.. kompon semua sangkut. heheeh

Thursday, May 19, 2011

Baby Kailan or...?


Ini baby kailan, atau brussels sprout? Hmmm... usually kalo kite jumpe ni mistilah panggil baby kailan kan? kalo yg camnih bentuknye bulat2 cam kobis sikit. Jarang dapat jumpe nih. Biasenye bentuk die julur2 cam kailan dewasa tapi saiz mini ye dak?

Tapi actually, yg betulnye mende ni sebenonye ialah brussels sprout. Yaa... makanan omputeh tuh, udah namanya pon nama omputeh. On local nye vegetable classification, bende ni MEMANG brussels sprout. Cuma kenapa bentuknya tak cukup bulat dan padat macam brussels sprout yg biase kita nampak, pasal faktor cuaca.

Kalo temperature tak cukup sejuk, even kobis pon basically takkan jadi padat. Saiz pon macam2 ado. Thats why le kekadang kite jumpe kobis yg isinye renggang2 tuh. Semuanya depends pada cuace. Macam brussels sprout ni, kene grow die under temperature below 24c, at best between 15-18c. Hehehe.. agak2 kalo kat Cameron tuh, berapa tempnye ek? Sampai ke 15c? Kalo sampai, jadila brussels, kalo tak, jadikla baby kailan ye tak? heheheheh..

Kalo kite gi kat Mardi Park, Cameron Highland, kite leh tengok camane depa grow mende yg kite dok panggil baby kailan pesen bulat nih. Bende ni tumbuh ikut tepi2 batang pokok tuh. Bukan seketul tapi mmg byk2 ketul. Lepas petik, die boleh tumbuh lagi dan lagi. Bentuknye plak sepatutnye bulat2 dan padat, tapi bile cuaca jadi tak menentu, bentuknye pon jadi tak menentu gak.

Dolo adela agak kompius pasal bentuk baby kailan yg bulat tu, takkan la kekecik bulat cam kobis kecik, dah besar die jadi pokok lak kan.. lagipon kailan ni tumbuh atas tanah mcm kite tanam sawi ke bayam tuh.. takkan la memule jadi pokok kobis dolo kendian baru jadik pokok kailan siap batang segala.. heeeheheh.. rupenye sudah salah daaaa.. kailan sewaktu baby memang akan telungkup sikit daunnye, tapi idokla bentuk bulat cam kobis tuh.. dah kat mesia ni, org nak sebut brussels sprout kang terpeot lak lidah memacik kat kampung tuh nak nyebutnye, maka nak kasi senang apek jual sayo tu kate rase manyak syedapp woo macam kailan.. lelame pasal rase cam kailan, tapi die kecik kiut, jadikla baby kailan sampai seantero Mesia (kataku menggossip thehehe).

Walo cemanepon, sayo ni mmg sodap dimakan. Alang2 nak jadi brussels tapi tak jadi ni, kite taruk je dlm kuali taruk cili, bawang ngan belacan.. kampung style.. memang meleleh dimakan. Ngiahahhahahaha... Enjoice!

Wednesday, May 18, 2011

Lala Goreng Pedas Yang Glamer

"Cakap kat Julia takyah masak beriya.. masak lala je pun takpe.." kate laki ku menyampaikan amanat Daddynye yg nak mai rumah weekend smalam. Hahahahaha... mmg terus lawak spontan mendengarnye. Penuh tersurat dan tersirat tol pemintaannye.

Secara azalinye sape pon tau kalo mai rumah, pelikla kalo aku ni tak masak. Bertandang kejap pon kalo bole nak dimasakkan, ni plak yg tido sini. Mentue sendrik la plak tu. Ai.. Cume agaknye da berape kali die sebut aku cam tak layan je, kali ni, die cakap siap2 kat laki aku ahahahhaa..


Bukan ape, susah nak carik skang ni lala kat memane. Kalo ada pun, seme da lelembik, dah tak segar. Kang masak sesedap pon, kalo tak fresh, buat rosak mood je. Die tau aku misti masak sesedap tuk die punye, tapi tekak dah terase sangat nak makan lala kot.. tu yg aku tegelak spontan tu.. adoi kat mane pulak aku nak carik. Kat Kuala Slangor pon payah, ni pulak la kat Subang nih. Lainla kot aku ganti ngan siput sedut ke.. mmg senang dapat.. ngiahaahahhahah!

Walo camane pon, pagi tu aku terus pegi cari jugak.. akhirnya jumpe kat K4 Subang Jaya. Alhamdulillah!! Sukenye hatiii... dekat 2 kg aku borong. Besar2 lak tuh.. pehh.. mmg rezeki lah. Semuanya aku pilih yg hidup2. Sambil pilih, aku dah imagine awal2, aku pon hantu lala jugak, so silap2g mau stengah kilo aku sorang je ngap ni kang. Tamak kemain beb.. ahahahaha

OKla long story short, pak mentua ku ni sejak kawen ngan anak die, penangan lala dengan resepi yg aku masak ni mmg btol2 buat beliaw tersangkut. Kalo die dengar aku masak tu, misti die senyummmm je. Memang semangat die makan.

Badi masakan lala ni bukan pak mentue aje kene, sejak zaman dedolo, especially zaman ITM dolo, memember serumah dan yg tak serumah pon almaklum ngan masakan lala style nih. Pedasnye toksah cerita la, sambil makan sambil nangis.. cili api le katekan.. tapi mmg sape dah kene kompom takle lupe. Ramai gak yg mintak resepi, tapi penyakit tol, tiap kali nak masak, tiap kali tu le korang mintak resepi ye.. tak rereti nak simpan. Kali nih, meh tulis kat sini sesiap resepinye, lenkali kalo nak masak, selak je page nih hokey?

Petang tu baru diorang sampai. Haa.. die lepak kejap tunggu laki aku balik keje, lepas tu sama2 makan. Pak mentua aku mmg makan tak tengok kiri kanan dah.. cup cap cup cap munyiknye sedut sampai kulit2. Nasib la aku beli byk.. mmg puas ati la makan. Licin!

For those yg tingin nak try, kalo jumpe lala yg best, you better! Tak nyesal punye lah! Kalo jumpe yg bungkus2 tu takyah la.. selalunye part rase memang kuciwa.. lembikla, hanyirla.. tapi kalo dah sesak sangat, tahap dah ketagih nak makan tu, belasah jugak.. hehehhehe.. Enjoice!

Cara membuatnye :

  1. Tumbukkan/blenderkan cili api (lagi pedas lagi sedap), bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas --> tumiskan dlm minyak panas dgn api sederhana. Masukkan 2-3 batang serai yg dititik, garam dan perasa (kalau suka)
  2. Bila bahan ditumis dah agak garing/bertukar warna, ketepikan ke satu sudut kat kuali tu, pecahkan sebiji telur dan gorengkan kat tetengah kuali tadi. Kacau2kan telur tadi biar pecah mcm scramble egg sampai masak, kemudian gaulkan sekali dengan bahan2 yg ditumis. Masukkan sedikit gula untuk enhance lagi rasa lala nanti.
  3. Masukkan lala dan air asam jawa (byknye agak2 untuk hilangkan hanyir dan tak take over rase lala) Gaulkan rata, sambil tuangkan sedikit air untuk kuah kalau suka.
  4. Try rasa kuahnya and tambahkan lagi pape yg perlu kalau terkurang. Jgn masak lama2, bila ade yg dah terbukak kulitnya, padamkan api dah hidangkan.

Adusss.. mata gueh!

huishh... udah lama tol tak nulis & lelepak kat blog ni rupenye.. huhuhuh.. semenjak due menjak ni sibuk btol diri ini.. macam2 dibuat dari sehari ke sehari, takdenye yg free. Arituh mase pree sket, internet plak ya Allah.. hanginnye dari kaki sampai kapla. Rase cam nak bom aje Celcom tuh. Mau seminggu gakla camtu, tekebil2 dok depan lappy cam hampeh rasenye. Last2, seblom aku ni bertuko jadik ijo, mmg totop je la.

Lepas tu.. ade pojek lak.. erkk.. takleh gitaw rasie kajaan.. ahahahaha.. kalo tatau, buat2 tau je la ye.. tapi pojek tu makan seminggu gak la nak settle pape yg patut sampai siap. So before pegi, sibukla menganto Anyea balik Ijok mintak nenek jaga die few days, pasal Orff pon JV gak dlm pojek nih. Sedap la sikit hati tinggalkan die ngan nenek, tak risaukan ape dah.

Masa pojek tgh bejalan, nasib pulak tak baik.. mata sudah kene allergik lak mase tuh. Mak oi da macam mata mawas dah merahnye. Nak kaver depan org pon mmg tatau dah.

Mata ni mmg lemau sikit, tak kene sikit je, mmg die jadi. Tatau la pasal ape, makanan ke, pasal udara ke, pasal environment ke. Dah byk kali check and everytime dokto asik kasi skrip yg sama je, so last2 tak kuase la nak pi klinik, just cari je ubatnye kat farmasi. Dokto ada pesan soh pakai cemin mata so at least dapat la prevent memende pape yg sensitif tu dari senang nak masuk ke mata. Ade la sekejap pakai, tapi lps tu.. udah kenape lak nak pakai spek mate ngan mata normal tak rabun nih kan, maleh la gue lelame. Ha degil la lagi, padan muke saye.. har har har..

Biasenye kalo kene allergik ni mmg seminggu gak la nak kene tahan. Tapi tu pon kalo ade bekalan obat matenye. Kalo takde, 2 minggu pon lom tentu elok. Selalu die serang sebelah mata kat satu penjuru dolo, masa ni selalu tak perasan sbb tak rase pape lagi, and mase ni selalu tau bile org tego. Lama2 die akan merebak sampai satu mata. Haa.. masa ni setatla denyut keliling mata sampai ke dahi. Disebabkan mase ni tak berada kat KL, dan takde farmasi yg ada obat mata tu, mmg agak melampau la denyutnya, tapi demi menyiapkan pojek rahasie tuh kutahankan jua kemachoan ku.

Balik KL je cecepat cari obat mata ber-antibiotik yg dicarik2 setelah 3 hari menahan. Peh leganya dapat titikkan ke mata. lepas sehari kurang sikit dah denyutnye walopon mata masih merah menyala lagi. Tak sampai due hari pakai, terus lupe bile mentue and ipar2 dtg melepak kat rumah. Memang haram tak hengat dah obat tuh.. asik masak, kemas, lepak je. Yg belah kanan tuh pon lom elok bebetol, tau2 die dah kalih ke sebelah kiri lak.. hadussss.. kali ni siap denyut sampai ke otak dibuatnye. Pasal ramai org kat rumah masa ni, buat2 tak rase je la..

Senin semalam ni, lepas mentue balik, itu mata + kapla makin teruk! Mata sebelah ni dah rase tebako, takleh kene cahaye langsung, kepala lak dah bukan denyut dah ni.. dah perit dah. 2 hari gakla bekurung begelap dlm rumah. Rupe pon dah mcm nenet kebayan dah. Sib baik la Anyea ni kemain sporting, tak meragam and very helpful layan ibu die yg dah mcm vampire ni.. kalo tebokak mane2 langsir and cahaye masuk, mmg berjurai2 ayo mate kepedihan, and cecepat miss Anyea tutupkan rapat2.. huhuhuhu. Check kat cermin, mata putih ni dah bengkak semuanya, urat pon da timbul2 dah. Mmg agak kecut gak perut, lelagi mata takleh bukak properly. Dgn semangat waja, gue terus menjadi rajin gile kasi ubat sejam sekali.

Hari Selasa smalam, alhamdulillah.. walopon tak sepenuhnye sembuh, tapi boleh la dah berfungsi cam biase. Orff pon cuti Wesak so okla ada kawan kat rumah, boleh la layan2kan pape yg patut. Hmm.. by today, rasanye dah almost elok btol2 dah kot. Tinggal merah sikit2 je. Ni la baru tehegeh2 nak bukak blog ni.. hehehe.. baru la ade semangat nak nulis pasal jiwe dan raga dah settle down.

OKlah, hope to see uolls again with new topic soon.. jaga kesihatan ye.. lelagi la musim2 jerebu and panas melampau nih. Jgn dok dlm ekon je, sesekali kene mmg sedap tapi lelame boleh naik pening kepala dibuatnye. And kurangkan aktiviti luar, panas matahari ni pon da lain macam. Baru pukul 9 pagi tapi teriknye mcm nak hangus kulit. See ya~!